,

Fakking Triest!

VOORSTELLING FAKKING TRIEST! 14+

Hoe deel je verdriet als je daar geen woorden voor hebt geleerd? Als het gevoel zo groot is dat je je afsluit voor anderen en dat wat je vreugde en warmte bracht verdwenen is? Fakking Triest! gaat over hoe je omgaat met eenzaamheid en isolatie als je daar de woorden niet voor hebt geleerd. Als je niet weet hoe je verdriet een plek moet geven en als alles om je heen het alleen zijn uitzichtloos maakt.

Ciraj, Zola en Robbie werken samen in een attractiepark. Ciraj werkt bij de poffertjeskraam, Zola verkoopt snoep in de winkel er tegenover en Robbie werkt in de souvenirwinkel. Elk weekend fietsen de drie samen naar het park toe en praten over de bezoekers en vertellen elkaar de sappigste verhalen. Tot het attractiepark de deuren moet sluiten. De drie zien elkaar nog nauwelijks en missen de routine en de interactie die hun bijbaantje meebrengt (lees: gratis in de achtbaan na werktijd).

Ciraj komt met het idee om af en toe af te spreken, op een heuvel vlakbij het attractiepark. Ze kijken naar al die felle kleuren en luisteren naar de stilte waar eerder het gejuich van kinderen te horen was en neonlicht de lucht vervuilde. Het attractiepark ligt vlakbij een bos, ook de dieren hebben de rust opgemerkt en trekken naar het park toe. De vleermuizen hebben zich naar de grottenachtbaan verkast, bij de wildwaterbaan wemelt het van de kikkers, de padden en salamanders en vlakbij in de booster, wordt door de ooievaars een nest gebouwd.

Op een avond hebben de drie een ontmoeting met een verdwaalde das. Ze lopen het dier achterna het bos in, het lijkt zelfs alsof de das op hen wacht als ze terug willen keren. Robbie besluit vaker naar het bos te gaan om de das te zoeken, maar vindt hem niet.

Robbies eenzaamheid wordt nog groter als hij erachter komt dat Zola en Ciraj ook met z’n tweeën afspreken, maar hij nooit alleen met een van hen. Hij besluit het bos in te lopen en niet meer terug te komen. Dan komt hij de das weer tegen. Ciraj en Zola zijn ook in het bos, ze horen Robbie tegen de das praten. Ciraj en Zola horen voor het eerst hoe Robbie zich echt voelt en herkennen het. Durven de drie elkaar zo dichtbij te laten komen en hoe doe je dat?

Regisseur Nita Kersten: ‘Ik ben me de afgelopen jaren ten diepste bewust geworden van de manier waarop we naar mannen, vrouwen en gender kijken. Van hoe dwingend het patriarchaat is als het gaat over onze blik op de wereld. Hoe we aannemen welk gedrag bij welke sekse hoort en hoezeer de heteronorm daarin leidend is. Daar doen we opgroeiende meisjes mee tekort maar zeker ook jongens. Als moeder van twee zoons zie ik dat van dichtbij. Ook jongens worden geacht aan een bepaald beeld van mannelijkheid te voldoen. Maar als er iets is waar ik met twee opgroeiende zoons mijn handen voor in het vuur durf te steken, dan is het dat de emotionele binnenwereld van de man net zo groot is als dat van de vrouw. We zijn allemaal mensen. Toch is er voor jongens weinig ruimte die binnenwereld te uiten. Dat spreekt me enorm aan in het maken van deze voorstelling. Ik geloof in het belang dit probleem aan te pakken en voor jongeren bespreekbaar te maken.’

Duur: 60 minuten | Nagesprek: 20 minuten
Opbouwtijd: 4 uur | Afbreektijd: 1,5 uur
Speelperiode: vanaf oktober 2022 | Speeldagen: hele week
Educatie: lesbrief & nagesprek met acteurs
Maximum aantal bezoekers: schouwburgvoorstelling 200 personen

Tekst: Maxine Palit de Jongh
Regie:
Nita Kersten
Spel: Sebastiaan de Bie, Susannah
Elmecky en Ziggy Knel
Dramaturgie:
Floor Cremers
Scenografie:
Vita Coenen en David Fikkert
Lichtontwerp:
Bas Willekes
Artistieke verantwoordelijkheid:
Corien Feikens
Zakelijke verantwoordelijkheid:
San Jonker
Sales en marketing:
Robbin Breuer en Conny Aalbers

DOELGROEP VO (onder – en bovenbouw), MBO, HBO


@