VOORSTELLING Circular 

Circular is een voorstelling over kansen het doorbreken van patronen. Wat neem je mee van je ouders en wat laat je los?

Circular gaat over het systeem van nature vs nurture. Is de weg die je bewandelt als voor je bepaald of kan je losbreken van verwachtingen die je omgeving van je heeft? Zijn we gedoemd om op onze ouders te gaan lijken of kan een cirkel gebroken worden en ka je in volledige vrijheid je eigen keuzes maken?

Do en Michiel wachten op hun collega Ezra, eigenlijk de stagiair. ‘Top collega, woont nog bij zijn ouders, maar daardoor echt een familie mens, ’ maar geven alvast een standaard introductie. Dan komt Ezra oprijden met een Tesla, stapt uit en stalt zijn laptop uit, doet zijn oortjes in, haalt zijn iPhone 14 uit zijn zak en pakt tot slot een koffie van de Starbucks uit de auto. Michiel en Dominqiue weten niet zo goed hoe ze hier chocolade van moeten maken: vorige week liep Ezra nog in een tweedehands zeeman shirtje en nu geeft-ie opeens meer geld uit aan koffie dan aan een pakje sigaretten.

Ezra legt uit met buzzwoorden als je mindset, passief inkomen, je flow pakken, durven investeren in crypto, je energie kalibreren, stacken als het low is, only handle it once, four hour work week, etc. in korte tijd heel rijk is geworden en nu eindelijk het leven leeft dat bij hem past. Hij heeft zijn vader van kinds af aan alleen maar zien werken, zijn moeder was steeds alleen maar werken werken, en zijn broers zijn nog steeds aan het werken werken werken, en daardoor hebben ze als gezin nooit echt tijd met zijn allen gehad. Uit dat patroon wil hij breken, met dat patroon heeft hij gebroken. Hij gaat ook stoppen met deze productie, dat wilde hij eigenlijk maandag al laten weten, maar hij e-mailt alleen nog maar op vrijdag dus die mail komt nog. Vanaf nu wordt hij family man.

Michiel en Do vragen zich hardop af of je wel zo makkelijk uit je ‘milieu’ kunt breken. Daar heb je toch ook anderen voor nodig. Do betrekt dat onder andere op lichaam en afkomst. Michiel betrekt dat vooral op opleiding. Daarbij komt dat Michiel zich afvraagt wat er gebeurt als iedereen dit doet: wat blijft er dan nog van de wereld over. Dit nodigt Ezra alleen maar meer uit om harder van stapel te lopen en het nog een keer uit te leggen hoe het dus wel kan, hoe hij het gouden ticket heeft gekregen. En hoe klaar hij er mee is dat iedereen denkt dat als hij iets duurs heeft hij iets gestolen heeft. Maar ook hoe boos hij wordt als zijn ouders vooroordelen hebben over bijvoorbeeld de overheid. Dat zijn gewoon saaie mannen met een rekenmachine.

Dan gaat zijn telefoon over: zijn vader is gearresteerd door de Belastingdienst. Zo’n auto voor de deur, dat is verdacht. Ezra’s vader spreekt matig Nederlands en volgens zijn moeder heeft hij schone kleren nodig. Dit is precies niet wat Ezra wilde voor zijn familie, dus Ezra schiet natuurlijk te hulp. Michel en Dominique helpen hem als vanzelfsprekend, ze zijn immers nog steeds collega’s. In de rollercoaster waar Ezra in terecht komt maken ze impulsieve beslissingen waardoor ze steeds dieper in de shit komen. Lukt het ze om de boel recht te lullen?

Duur: 45 minuten | Nagesprek: 20 minuten
Locatie: Schoolplein
Opbouwtijd: 1,5 uur | Afbreektijd: 1,5 uur
Speelperiode: vanaf 18 maart 2024 | Speeldagen: hele week
Educatie: lesbrief & nagesprek met acteurs
Maximum aantal bezoekers: schoolvoorstelling 75 personen

Voorstelling boeken? Mail Robbin Breuer – robbin@tenproducties.nl

Regie: Corien Feikens
Tekst: Tjeerd Posthuma
Spel: Yorke Mulder-Banghoo, Isha Ferdinandus en Laurien van Rijswijk

 

DOELGROEP VO (onder – en bovenbouw), MBO, HBO

Bij deze voorstelling is een verwerkingsles door een theaterdocent vanuit TEN te boeken. Mail ons voor meer info naar robbin@tenproducties.nl

Bekijk ook onze andere lopende voorstellingen:






@