Trends & Motivatie 2018

Henno Oldenbeuving

Hoe bereik je verschillende jongeren? Hoe haal je het optimale uit hun potentieel? Motivatie lijkt steeds meer een thema van deze tijd, maar hoe laat je de leerlingen focussen in een veranderende maatschappij met zo’n grote informatiestroom? Wat mag je überhaupt verwachten gezien de breinontwikkeling in deze leeftijd als het gaat om plannen en gedrag van de jongeren waarmee je werkt? Kennis van trends kan de professional helpen in het beter begrijpen van de huidige generatie jongeren. Daarnaast bieden deze trends een aantal kansen om je nog beter af te laten stemmen op de jongeren van nu.

Het doel van de inspiratiesessie is het enthousiasmeren en inspireren van de collega’s om jongeren met lef te begeleiden. En op een leuke actieve manier een inspirerende kijk te ontwikkelen of bevestiging te krijgen. Het is daarbij belangrijk een realistisch beeld te schetsen en geen ‘state of the art’ toekomstverhaal. Belangrijkste vraag in de sessie is: wat betekenen de leeftijd; talentontwikkeling; 2018; motivatie en trends voor onze leerling en wat kunnen wij daar als school mee? Wat is de rol van de school en de docent anno 2018?

Opbouw

  1. Maatschappelijk kader

Om te weten wat trends voor invloed hebben, moet je eerst weten hoe het is gesteld met de jongeren van nu. We gaan in op verschillen tussen jongeren vroeger en nu en plaatsen gedrag in een maatschappelijk perspectief.

  1. Motivatie
  2. Benutten van verschillen J/M

We gaan wat dieper in op het puberbrein; de verschillen tussen jongens en meisjes (jongensdip); de verschillen in motivatie; verschil in keuzeproces; verschil in digitaal zijn; verschil in talentontwikkeling.

  1. Jongeren van nu / Jongerentrends

Wat zijn de belangrijkste jongerentrends en wat zijn ze voor jongeren? Een zestal voorbeelden van belangrijke jongerentrends en de gevolgen daarvan voor het binden en boeien van jongeren. Wat moet je doen om aansluiting bij deze jongeren te houden?